Demo

Het is voor de meeste mensen heel gebruikelijk om op zoek te gaan naar het laagste eigen risico als het om een zorgverzekering gaat. Het kan echter in sommige gevallen ook slim zijn om juist voor het hoogste eigen risico te gaan. Dit kan namelijk heel voordelig uitpakken. Natuurlijk moet je dan wel de juiste keuzes maken. In dit artikel leer je daar meer over.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is sinds 1 januari 2008 verplicht. Dit deel van de zorgkosten zal je zelf moeten betalen. Dit eigen risico zit in de basisverzekering die je afsluit. De minimale hoogte van het eigen risico verschilt per jaar, meestal wordt het iets hoger. Je kan zelf het eigen risico ook nog verder verhogen tot een bepaald maximum. Dit maakt je premie lager.

Het voordeel van een lagere premie

Wanneer je premie lager wordt omdat het eigen risico hoger wordt, dan levert dat je natuurlijk een financieel voordeel op. Je kan daar tot wel 300 euro per jaar mee besparen op de premie. Daarvoor moetje wel je eigen risico tot het maximum verhogen en dat ligt zo’n 500 euro hoger. Je snapt dus ook dat er een keerzijde aan zit als je dit doet.

De keerzijde

Het is goed om ook naar de keerzijde van het eigen risico verhogen te kijken. Wanneer je het met 500 euro verhoogt en het levert je 300 euro op, dan betekent dit dus ook dat je wel moet oppassen met je zorgkosten. Wanneer je hoge zorgkosten verwacht, dan ben je je besparing dus eigenlijk al kwijt. Het is dus lang niet in alle gevallen aantrekkelijk om het zo aan te pakken.

Wel of niet voor gaan?

Moet je nu wel of niet voor een hoger eigen risico gaan? Wanneer je kosten hoger zijn dan het verplichte eigen risico en je denkt dat dit zo blijft, dan is een hoger eigen risico kiezen natuurlijk niet voordelig. Wanneer je dit kunt inschatten, dus niet door onvoorziene omstandigheden, dan weet je al dat je dit niet moet doen.

Share.

Leave A Reply