Demo

Wanneer je een bedrijf gaat opzetten, is het belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. Dit gaat vaak om of een eenmanszaak of een BV. Waar je je vooral op moet richten als je een keuze gaat maken is welke vorm voor jou het meest gunstig is. Dit kan je bijvoorbeeld bepalen aan de hand van de winst die je verwacht te maken met je werkzaamheden.

Wanneer een BV?

Wanneer je winst flink oploopt en boven de 120.000 euro per jaar uit begint te komen, is het eigenlijk altijd slimmer om voor de BV te gaan. Dit komt vooral omdat de belasting dan anders wordt. Denk bijvoorbeeld aan de vennootschapsbelasting. Door dit goed te laten berekenen weet je of je met een bv slimmer af bent voor jouw bedrijf.

Andere verschillen bekijken

Er zijn natuurlijk nog meer verschillen die een rol spelen bij de keuze voor een rechtsvorm. Vooral juridisch is er een groot verschil. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon op zich. Je bent dus persoonlijk aansprakelijk. Een BV wordt wel als een rechtspersoon gezien. Dat betekent dat de aansprakelijkheid binnen het bedrijf blijft. Het risico is persoonlijk dus iets kleiner.

Verschillen op fiscaal gebied

Er zijn ook veel verschillen op fiscaal gebied. Zo is de winst van de eenmanszaak direct voor de eigenaar. Daardoor wordt het belast in box 1. Wel kan het zijn dat er ondernemersaftrek mogelijk is. Dit hangt af van het zogenaamde urencriterium. Een BV wordt apart belast, niet via de eigenaar. Dat is dus ook van belang om mee te wegen.

Allerlei soorten kosten

Een BV moet ook op allerlei andere manieren voor kosten opdraaien die voor een eenmanszaak niet gelden. Dat betekent dus ook dat het wel enige tijd kan duren voordat het rendabeler wordt om voor deze rechtsvorm te gaan. Wanneer de onderneming groter wordt en het winstbedrag oploopt, komt er op enig moment een omslagpunt. Reken dit dus goed uit voor de beste keuze.

Share.

Leave A Reply