Demo

Wanneer heb je van je hobby je werk gemaakt? Er zijn veel mensen die ergens heel goed in bleken te zijn en daar dan uiteindelijk goed geld aan hebben verdiend. Dit kunnen allerlei soorten dingen zijn, vooral in de creatieve industrie en de maak industrie. Maar wanneer kan je er nou van spreken dat je van je hobby je werk hebt gemaakt?

Activiteiten in een bedrijf

Het is belangrijk om je activiteiten in een bedrijf te vatten wanneer je er je werk van gaat maken. Dit moet je eigenlijk al doen vanaf het moment dat je eraan gaat verdienen. Dat doe je door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kan dan ook een btw-nummer aanvragen zodat je de btw uit je inkomsten kan gaan afdragen.

Wanneer is het werk?

De belastingdienst ziet jouw hobby als werk wanneer je goederen of diensten tegen een vergoeding levert. Het mag dan geen incident of vriendendienst zijn. Je moet stelselmatig je creaties of diensten verkopen. Dit kan natuurlijk ook een groot grijs gebied opleveren. Wanneer je zo nu en dan spullen tweedehands aanbiedt is he geen werk. Open je een kringloopwinkel, dan wordt het al anders.

Wanneer is het een hobby?

Zie je het toch meer als een hobby? Dan kan het slim zijn om je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Pas wel goed op dat je dan inderdaad alleen wat vriendendiensten doet en toch niet te veel met verkoop aan de slag gaat. Die enkele keer dat je er een vergoeding ontvangt, hoeft dan niet direct bij de belastingdienst worden aangegeven voor de BTW.

Goed opletten met de belasting

Als het gaat om je werk maken van je hobby, dan is het vooral zaak om goed op te letten hoe het nu eigenlijk allemaal zit met de belasting. Je moet btw afdragen over je vergoeding wanneer deze wat groter wordt. Wanneer je winst gaat maken, dan kom je er eigenlijk niet onderuit om dit te doen. Alle reden om daar dus goed op te letten.

Share.

Leave A Reply