Demo

Wanneer je een studieschuld hebt, dan heeft dat gevolgen in je verdere leven. Zo heeft het bijvoorbeeld een bepaalde invloed op de hoogte van de hypotheek die je aan kan gaan. Dat komt doordat je maandelijks besteedbare inkomen als uitgangspunt wordt genomen. Het aflossen van die studieschuld maakt je mogelijkheden dus kleiner.

Invloed op je hypotheek

De invloed van de studieschuld op je hypotheek kan aanzienlijk zijn. De schuld telt tegenwoordig voor 0,45% mee. Dit betekent dus dat je dit deel moet aftrekken van het maandelijks besteedbare vermogen dat je hebt. Dit is dus ook het deel wat ervoor zorgt dat de top van je hypotheek wat lager wordt dan je misschien met je inkomen zou denken.

Hoogte van de schuld

Wel is het natuurlijk zo dat het percentage op zich maar beperkt iets zegt. Het gaat natuurlijk ook om de hoogte van de schuld die je hebt opgebouwd. Het is bijvoorbeeld een ander geval wanneer je meer dan 30.000 euro aan schuld hebt weg te werken. Dan moet je al snel 135 euro per maand van je inkomen aftrekken om mee te rekenen. Dit kan dus voor de hypotheek veel schelen.

Aflossing telt niet

Er zit bovendien ook nog een klein addertje onder het gras in deze situaties. Het is namelijk zo dat altijd met het originele leenbedrag wordt gerekend, zonder de aflossingen. De enige uitzondering daarop is wanneer je versneld hebt afgelost. Deze extra aflossingen worden er namelijk wel afgetrokken bij het maken van de berekening. Dit kan dus aan te raden zijn.

Problemen voor studenten

De manier waarop de berekeningen nu worden gedaan kunnen de nodige problemen voor studenten opleveren op de langere termijn. De schuld blijft namelijk nog heel lang een rol spelen. Ook wanneer er gewoon op keurige wijze wordt afgelost. Dit betekent dus dat er al op hele jonge leeftijd goed over de verschillende keuzes moet worden nagedacht. Pas wel op dat je niet denkt je schuld te kunnen verzwijgen.

Share.

Leave A Reply