Demo

Het lijkt tegenwoordig heel normaal om over te bieden op een koophuis. Dit gaat met grote bedragen. Dit kan je natuurlijk het huis van je dromen opleveren. Aan de andere kant kost het je natuurlijk ook wel iets. Daarom is het van belang om ook eens goed te kijken wat dit nu eigenlijk precies met je hypotheek zal doen.

Wanneer spreek je van overbieden?

Een huis heeft altijd een bepaalde vraagprijs. Dat betekent echter niet dat er niet meer voor geboden mag worden. Bied je meet dan de vraagprijs? Dan wordt gesproken van overbieden. Dit is vooral in fases waarin veel kopers op de markt zijn een gebruikelijke manier. Daarmee wordt de gemiddelde prijs van woningen ook opgedreven op de markt.

Niet meer dan de taxatiewaarde

Het overbieden kan je dan misschien wel de woning opleveren, maar er zit ook een keerzijde aan. Je kunt namelijk geen hypotheek afsluiten voor deze bieding. Hypotheken kunnen namelijk niet voor een groter bedrag dan de taxatiewaarde van een woning worden afgesloten. Bied je meer dan die waarde, dan zal je de meerprijs anders moeten bekostigen.

Eigen geld en maximale lening

Wanneer je gaat overbieden, dan moet je dus op twee gevaren voor je financiële situatie letten. In de eerste plaats moet je meer eigen geld in brengen. Als je daarvoor in je reserves moet tasten, dan worden die dus duidelijk kleiner. Tel daarbij op dat je ook maximaal leent via je hypotheek. Opnieuw een reserve opbouwen kan wat lastiger worden dan. Dit kan dus een probleem zijn.

Doorstroomkansen benutten

Wanneer overbieden meer en meer de norm wordt, dan heeft dat ook een invloed op de huisprijzen. Dat betekent dat een woning overwaarde kan hebben. Dan is het dus ook goed mogelijk om dit te benutten. Je kunt geld overhouden door nu te verkopen. Dat geld kan je dan benutten om over te bieden op een andere woning. Zonder in je reserves te tasten.

Share.

Leave A Reply