Demo

Wanneer je een woning gaat kopen, dan heb je daar een hypotheek voor nodig. Dit kan in allerlei vormen. Wanneer je voor het eerst gaat kopen, dan kan dat dus best lastig zijn. Waarom wordt er bijvoorbeeld zoveel aandacht geschonken aan de lineaire hypotheek? Wat maakt juist deze vorm zo populair? Aan de hand van de uitleg die je hier krijgt, kan je beter begrijpen waarom dit aantrekkelijk is.

Wat is het precies?

De lineaire hypotheek is eigenlijk de meest simpele vorm te noemen. Het is de soort waarbij je van begin tot eind van der looptijd een vast bedrag per maand aflost. Je hypotheek wordt dus heel gelijkmatig afgelost. Het voordeel daarvan is dat de rente steeds lager wordt naarmate je verder komt in de looptijd. Je totale maandlasten gaan dus ook langzaam maar zeker omlaag op deze manier. Dit is wat het aantrekkelijk maakt.

Het bedrag per maand bepalen

De vraag is dan natuurlijk hoe het vaste bedrag per maand dat je aflost wordt bepaald. Dit is heel gemakkelijk. Je kijkt naar twee zaken: de lengte van de looptijd van de hypotheek en de hoogte van het hypotheekbedrag. Wanneer je het bedrag door het aantal maanden deelt, weet je dus wat je kwijt bent. De maximale looptijd voor een hypotheek is 30 jaar.

Hoe pak je het aan?

Het aflossen van de hypotheek gaat eigenlijk heel simpel. Je lost iedere dag precies hetzelfde maandbedrag af. Daardoor gaat je schuld maandelijks omlaag. Bovendien zal het aflosbedrag ook iets zakken per maand. De rente die je betaalt gaat over de openstaande schuld. Dat wordt dus ook elke maand iets minder. Wel is het dan dus ook zo dat je hypotheekrenteaftrek langzaam maar zeker iets lager wordt. Weeg dit dus wel allebei mee.

De pluspunten van de lineaire hypotheek

Het belangrijkste voordeel van deze hypotheekvorm is dat je steeds minder rente betaalt. Daarnaast is het heel gemakkelijk om te bepalen wat je per maand kwijt bent. Dit maakt het plannen van je huishoudboekje dus ook direct al wat gemakkelijker. Bovendien kan je de hypotheek tot 30 jaar laten lopen, zodat je flink de tijd hebt.

Share.

Leave A Reply