Demo

Beleggen op een duurzame manier wordt steeds aantrekkelijker. Het is een manier om iets te verdienen, maar ook nog eens bij te dragen aan een betere wereld. Natuurlijk is het wel belangrijk om je er goed in te verdiepen, want duurzaam beleggen is best lastig. Op deze plek maken we vast een begin. Zo weet je in ieder geval waar je mee aan de slag kan.

Wanneer spreek je van duurzaam beleggen?

Het is vooral belangrijk om een goed beeld te hebben van wat duurzaam beleggen is. Vaak wordt het label ergens opgeplakt zonder dat dit daadwerkelijk te bewijzen is. Het is belangrijk om zelf te bekijken wat duurzaam precies is. Daarbij kan je naar meer kijken dan alleen het klimaat. Er zijn ook fondsen die maatschappelijk verantwoord zijn.

Hoe duurzaam moet het zijn?

De volgende vraag is natuurlijk hoe duurzaam je zelf wilt zijn. Wil je vooral dat de maatschappelijke impact groot is, of wil je ook wel wat risico spreiden? In dat geval kan je bijvoorbeeld zeggen dat je een percentage van je beleggingen niet duurzaam belegt en een ander percentage juist wel. Je kunt dit soort spreidingen vaak met je beleggingsadviseur maken.

De duurzaamheid toetsen

Om de juiste keuzes te maken, is het belangrijk om te weten hoe je de duurzaamheid moet toetsen. In de eerste plaats kan dat met de sustainability rating. Dit is een rating van 1 tot 5. 5 is de beste score. Daarnaast kan je ook naar de historische score kijken. Dit is een score van de duurzaamheid over de laatste 12 maanden tussen 0 en 100. Hoe dichter bij 0, hoe beter het is.

Hoe zit het met het rendement?

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe het eigenlijk met het rendement zit. Dit hoeft namelijk helemaal niet lager te zijn dan bij ‘gewoon beleggen’. Je kunt tegenwoordig zelfs meer uit duurzame beleggingen halen. Mits je daarvoor maar de juiste fondsen kiest. Het is dus ook belangrijk om dit samen met een specialist te doen.

Share.

Leave A Reply