Demo

Het is essentieel om je pensioen goed te regelen. Daar moet je dan ook zo vroeg als mogelijk mee beginnen. Hoe eerder je dit op orde hebt, hoe beter het ook is. Het is dus ook belangrijk om te kijken naar de manieren waarop je dat kan doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het pensioenbeleggen. Wat zijn hier de plus- en minpunten van.

Voordeel op fiscaal gebied

Als gekeken wordt naar vroeg beginnen met pensioenbeleggen, dan is fiscaal voordeel toch wel heel belangrijk. Je kunt onder voorwaarden de inleg aftrekken in zowel box 1 als box 3. Pas op, want zoals gezegd zitten er wel voorwaarden aan de pensioenrekening. Ook moet je jaarruimte beschikbaar hebben om dit te kunnen doen.

Meer grip op je pensioen

Het andere grote voordeel is dat je natuurlijk meer grip op je pensioen hebt. Je kan bijvoorbeeld zelf bepalen waar je gaat inleggen. Wanneer je werkgever pensioen voor je opbouwt, dan moet dat vaak in een bedrijfspensioen en heb je daar zelf eigenlijk weinig invloed op. Met pensioenbeleggen is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Dan kan je zelf alles regelen op jouw manier.

Alleen voor je pensioen

Wanneer het gaat over de nadelen, dan is in de eerste dat je niet meer bij het geld kan zodra je het als inleg op je pensioenrekening zet. Dit is namelijk een geblokkeerde rekening. Je kunt dus niet zomaar geld opnemen wanneer je het nodig hebt. Ook niet wanneer je erg krap bij kas zit en er alleen nog geld op je pensioenrekening staat. Dit levert fikse boetes op.

De te lange termijn

Pensioenbeleggen doe je natuurlijk voorde lange termijn. Daar zit natuurlijk ook een groot nadeel aan. Het is namelijk zo dat de termijn zo lang is, dat je deze misschien niet helemaal kan overzien. Er kan van alles gebeuren. De regels kunnen bijvoorbeeld gewijzigd worden. Dit kan dan dus nadelig voor je werken. Dit kon je niet voorzien toen je eraan begon.

Share.

Leave A Reply